A finals d’agost torna la Festa Major de Palau-solità i Plegamans, que se celebrarà del dijous 23 al dilluns 28 d’agost sota el lema ‘Viu la Festa Major’. El programa de 2023 torna a ser fruit del Procés Participatiu de Festa Major, format per representants de diverses entitats del municipi i pel Mulla’t; espais de participació ciutadana.
El programa
El pregó de la Festa Major, com cada any, es farà divendres 25 a les 21 hores a la Plaça de la Vila. Aquest any es recupera la figura del pregoner/a en tota la seva dimensió, una persona o entitat il·lustre del municipi que per la seva trajectòria o implicació a la vila té el privilegi i l’honor de donar el tret de sortida a la Festa Major. En aquest cas, serà l’entitat Palau Medieval qui portarà a ‘Ramon de Plegamans’, el cavaller més important de la família Plegamans i el que donà major prestigi a aquest llinatge per adreçar-se als vilatans i vilatanes i convidar-los gaudir i participar de les activitats de la festa.
Entre la variada oferta musical destaquen l’actuació el dilluns del grup Blaumut, a l’Espai Barraques El Corral, el dilluns 28 dins del programa de la Festa Major Petita, o del grup Ketekalles, el divendres 25 també a l’Espai Barraques El Corral a les 00 hores.
Un dels clàssics de la Festa Major, l’Orquestra Maravella, actuarà dissabte 26 a les 20 hores i a les 00:30 hores a la Plaça de Ca l’Estruch. Altres grups com Versión Imposible o els DJs Enka, Hita de Pawla i Àlex Argemí, també esperen omplir dissabte l’Espai Barraques El Corral.
L’espai per a les famílies de la Festa Major és el pati d’infantil de l’escola Folch i Torres, “les escoles velles”.. Espectacles i tallers ompliran de vida el Pati i el convertiran en un lloc viu i divertit.
Pel que fa a les activitats de cultura popular cal destacar el “sopar de duro” del dijous, les sardanes el divendres, les “matinades” del dissabte i la tarda castellera amb els castellers de Caldes, els capgrossos de Mataró i els Minyons de Terrassa. Els actes de foc tindran lloc amb el Correfoc Gran, dissabte, i el Correfoc infantil el diumenge.
42a Cursa popular Maria Victor i 13a Caminada Popular Maria Victor
A començaments del mes de juliol es va obrir el període d’inscripció ‘on-line’ per participar en la 42a edició de la Cursa Maria Víctor i la 13a Caminada Popular Maria Victor un dels esdeveniments esportius més multitudinaris de Palau-solità i Plegamans.
Enguany se celebrarà el 27 d’agost, diumenge de Festa Major. La sortida de la Cursa serà a les 9 hores al Bosc de Can Pavana, que serà el mateix punt d’arribada; tindrà un recorregut de 6,9 quilòmetres degudament senyalitzat.
Per la seva banda, la 13a Caminada Popular se celebrarà el mateix diumenge 27 d’agost a les 9:05 hores també al Bosc de Can Pavana. La caminada tindrà un recorregut de 8 quilòmetres degudament senyalitzats.
Es pot fer la inscripció ‘on-line’ a la cursa i caminada, i també consultar el reglament i tota la informació, des de la següent pàgina web:
A la Festa Major, No tot s’hi val!
Del 24 al 28 d’agost s’instal·larà a l’Espai de Barraques El Corral la Karpalila, que oferirà informació i assessorament sobre la prevenció i erradicació d’actituds i agressions masclistes i LGTBIfòbiques.
L’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans -a través de la Regidoria d’Acció social, Igualtat, Feminisme i Polítiques LGTBI+- treballa un any més per garantir a totes les persones del municipi una Festa Major inclusiva i lliure de violències masclistes i LGTBIfòbiques.
La regidora de Feminismes i Polítiques LGTBIQ+, Patricia Freire, ha dit que: “Des de la nostra regidoria tenim un objectiu principal: que Palau-solità i Plegamans sigui un municipi lliure de tot tipus de violències masclistes i lgtbifòbiques. Això ho fem a través del Protocol local d’actuació contra les violències masclistes i LGBTIfòbiques en contextos d’oci ‘No tot s’hi val’, un document que es va actualitzant cada any”.
La regidora ha afegit que a la Festa Major “hi haurà una Karpalila, igual que l’any passat, que oferirà informació i assessorament sobre la prevenció i erradicació d’actituds i agressions masclistes i LGTBIfòbiques. La novetat és que aquesta carpa no hi serà només durant la Festa Major, sinó que també hi serà present en totes les festes que es facin a la vila”.
Les entitats de Barraques han estat formades per prestar la seva ajuda en cas que vegin o tinguin coneixement d’alguna situació de violència masclista o LGTBIfòbica.
Horari de la Karpalila
Recordeu que teniu també a la vostra disposició:
Canvis al concurs d’instagram
Com cada any, podrà participar qualsevol persona que publiqui una fotografia a la xarxa social Instagram tenint el perfil públic. Caldrà que segueixi el perfil @fmpsip i etiqueti la fotografia amb els hashtags #fmpsip i el hashtag d’algun dels temes proposats al punt 3 de les bases. El període de participació serà la durada de la Festa Major: del 23 d’agost a les 21 h fins al 28 d’agost a les 23 h. A diferència d’altres anys no es farà el repte i el concurs tindrà tres temes:
Activitats infantils:
hashtag #fmpsipInfantil
Activitats culturals:
hashtag #fmpsipCultura
Activitats de nit:
hashtag #fmpsipNit
El Premi #fmpsipInfantil serà una visita gratuïta al MIT i a la Fundació Clos per a tota la unitat familiar; el Premi #fmpsipCultura serà un abonament de temporada de la programació estable de teatre, música i dansa de l’Ajuntament de Palau-solità i Plegamans; i el Premi #fmpsipNit serà un sopar en un en un restaurant de la vila per a dues persones.
APP de la Festa Major 2023
La Festa major tindrà la seva APP per dispositius mòbils, l’aplicació de la Festa Major 2023.
A l’app, que porta per nom “FM PSIP”, hi trobareu tota la informació de la festivitat en temps real i actualitzada. Així, des de l’aplicació s’hi pot consultar el programa d’activitats i realitzar la reserva d’entrades.
El programa es repartirà pels domicilis la setmana del 24 al 30 de juliol.
Festa popular que se celebra set setmanes després de la primera lluna plena passat el solstici d’hivern. Però el carnaval s’ha d’emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la quaresma. Per tant, des d’aquesta altra perspectiva, per situar el carnaval en el calendari hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumenge de Rams. A partir d’aquest últim comptem quaranta dies enrere i arribem al Dimecres de Cendra, el primer dia de la quaresma i l’últim del carnaval. El dijous anterior és l’inici tradicional de la setmana de carnaval o Dijous Gras.
La festa que més arrela el municipi en la seva història, fortament lligada a la pagesia.
La tradicional Festa del Segar, una cita en la qual els més grans reviuen les feines i els costums del camp alhora que les generacions més joves descobreixen com era la vida a la vila no fa pas tants anys.
Entre les festes tradicionals, la festa més important, és la Festa Major, que s’escau semple a l'últim dissabte d'agost.
Darrere el menhir de la Pedra Llarga no només hi ha milers d’anys d’història vinculada a l’evolució de les societats humanes, sinó que també hi trobem el patrimoni immaterial de Palau-solità i Plegamans que ens ha acompanyat des de la nostra infància. Aquest patrimoni de transmissió oral estretament lligat a la Llegenda de la Pedra Llarga, s’ha anat narrant generació rere generació a la vila fins arribar als nostres dies. Diferents entitats vinculades a la tradició cultural catalana hem anat recollit en els darrers anys el testimoni de la història del poble, i l’hem anat representant en forma de músiques populars, figures d’imatgeria festiva o danses tradicionals. Ara aquestes sinergies conflueixen en una mateixa direcció per portar-vos a plaça tota aquesta riquesa en forma de festa popular i tradicional.
El Guirigall és la nostra particular versió de la Llegenda de la Pedra Llarga basada en la que Joan Amades descriu al capítol de El Pont del Diable del llibre titulat Les millors llegendes populars. El Gall de Can Cortès ens mostra el punt d’inflexió entre el bé i el mal, entre el seny de la masovera i la rauxa del dimoni, entre la quotidianitat i la celebració. El kikirikí del gall és l’element distorsionador que farà retornar l’alegria del poble per a vèncer la foscor de les tenebres.
TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR