Fiestas en Montcada i Reixac: Cavalcada, Carnaval, Sant Jordi, Tres Tombs...
Festa Major de Montcada i Reixac
Del 2 al 5 de junio de 2023
Consulte aquí el programa completo de actividades de la Festa Major de Montcada i Reixac
Cabalgata de Reyes de Montcada i Reixac
5 de Enero de 2023
Consulte aquí el horario y recorrido de la Cabalgata de Reyes de Montcada i Reixac
La cavalcada de reis es la tradicional passejada pels carrers de la nostra ciutat dels Reis Mags d'Orient.
Els Reis passejen pel nostre municipi cada 5 de gener per la tarda. El recorregut surt del barri de La Ribera, passant per Can Sant Joan, Montcada Centre, Montcada Nova, Pla d'en Coll, finalitzant la passejada a Mas Rampinyo.
En arribar la nit els nens han d'anar a dormir ven d'hora i així el matí següent tenen els regals delsReis Mags que han sol·licitat prèviament amb una carta. Segons la tradició els nens que s'hancomportat malament durant l'any passat reben carbó de caramel.
A Montcada i Reixac, el carnaval es una conjunt d'activitats, que tenen com a punt àlgid la gran Rua de Carnaval, en la que hi participen al voltant de 1200 persones desfilant pels carrers de la nostra ciutat, aquesta rua culmina amb un espectacular sambòdrom al Pavelló Miquel Poblet.
El carnaval és una celebració que pertany al culte lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil. Aquesta s'ha d'emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la Quaresma.
Per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l'equinocci de primavera, el 20 de març. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és diumenge de rams.
A partir d'aquest últim comptem quaranta dies enrere i tenim el dimecres de cendra, el primer dia de quaresma i últim de
Carnaval.
Així, doncs, Dimecres de Cendra es mourà entre el dia 4 de febrer i el 10 de març, mentre que el dijous gras ho farà entre el 29
de gener i el 4 de març.
Les Festes de Sant Antoni, en alguns indrets conegudes com els Tres Tombs o Tonis es celebren amb motiu de la festivitat de sant Antoni Abat, protector dels animals, i són un conjunt de celebracions que es celebren arreu de Catalunya i que consisteixen en les cavalcades dels tres tombs, curses, benediccions dels animals a més d'altres actes.
El ritus principal dels Tres Tombs consisteix a donar tres voltes amb els cavalls, carros i altres animals de tir per l'interior de la població. Per això, aquest ritus s'anomena Tres Tombs o també “Passades”, “Beneïdes” i “Passant”. Antigament es donava tres voltes al voltant d'un espai on es feia una gran foguera feta amb ramatge verd. Un cop el cristianisme té major presència, els tombs es fan al voltant de l'església de Sant Antoni o, en el seu defecte, a la imatge del sant, des d'on es fa labenedicció dels animals. En molts indrets és costum portar mascotes com gats, gossos i ocells per ser beneïts.
El 23 d'abril, els catalans surten al carrer per celebrar la festivitat de Sant Jordi, patró de Catalunya, el Dia del Llibre i la Fira de les Roses. Les roses, els llibres i les senyeres ocupen els carrers i les places d'arreu del país.
A Montcada i Reixac s'organitza un complet programa d'activitats per commemorar la Diada de Sant Jordi. Celebrem la Fira de Llibre, organitzada per la Regidoria de Cultura i Patrimoni on durant tot el dia es podran visitar les diferents parades al carrer Major on es durà a terme la tradicional venda de llibres i roses, amb la participació de llibreries, floristeries, associacions i entitats.
Al voltant de la Fira es programen diverses activitats, com ara, un racó de contes, un espai de les Biblioteques de la nostra ciutat i tallers infantils de la regidoria d'Infància i Joventut. Coincidint amb la diada de Sant Jordi, la xarxa d'Equipaments de Montcada i Reixac també organitza diferents activitats als centres cívics de la ciutat.
A més a més de la Fira del Llibre, un punt fort són els ja tradicionals lliuraments de premis del concurs de contes infantils "Es Contes d'en Sergi", organitzat per el Grup La Ballesta i de punts de llibre "Guanya't un punt", on participen les escoles de la nostra ciutat.
La dansa és un art en si mateix que ens omple interiorment.
En la dansa el moviment substitueix les paraules. El gest parla: té una imatge i una intenció. El cos es mou en un temps i en un espai.
Es diu que la dansa és com una pissarra que s'esborra constantment, i que en l'ànima de l'espectador només hi queda la pols del guix.
L'objectiu de la dansa és gaudir del moviment del cos creant tot un món de sensacions.
Hi ha un ventall molt ampli de modalitats de dansa, que el dia 29 d'abril de cada any "exploten" i irradien sensacions a dojo com a senyal reivindicativa. Totes les entitats dedicades al món de la dansa es fusionen per celebrar l'esperat DIA INTERNACIONAL DE LA DANSA.
L'any 1982 EL Comitè Internacional de Dansa de la UNESCO va declarar el 29 d'abril Dia de Jornades Exclusives de la Dansa, en commemoració del naixement de Jean Georges Noverre (nascut el 1727), gran renovador i teòric de la dansa de la il·lustració.
Per qüestions de calendari a Montcada celebrem el dia internacional de la Dansa el segon dissabte de maig.