FIESTAS EN PUIG-REIG

Fiestas - Festes a Puig-reig: la Corrida, Festa Major, Fira de Sant Martí, Pastorets de l'Ametlla de Merola, Mercat dels Templers...

Fira de Sant Martí en Puig-reig

Del 8 al 11 de Noviembre de 2014


Programa de la Fira de Sant Martí en Puig-reig 2014


FIESTAS EN PUIG-REIG


FESTA DE LA CORRIDA

LA CORRIDA , FIRA D'EMBOTITS I DEL CAVALL    Web:  Http://www.lacorrida.info

festa de La Corrida
Iglesias Fotògrafs
                  
Festa de La Corrida
Iglesias Fotògrafs

La festa de La Corrida sempre ha estat lligada a Sant Antoni Abat. L'any 2005, recuperant la tradició, s'estrenà una nova imatge, que presidí tota la cercavila des d'un carro tirat per bous.

Comença la cercavila. El banderer l'encapçala portant l'estandart. Es tracta d'una tradició que va ésser recuperada fa pocs anys i que ha dignificat diverses persones protagonistes de La Corrida.

Després dels tres coets i de la traca, un bon esmorzar congrega tothom a la plaça de bon matí: comença el diumenge de La Corrida.

Festa de La Corrida
Iglesias Fotògrafs

Durant molts anys, la festa de La Corrida va anar acompanyada de la matança del porc. La força inexorable de la llei fa que, ara com ara, aquesta imatge, prou recent, sigui història...

Botifarres, bulls, bisbes i fuets. Llonganisses i espetecs. Panxeta, cansalada, llard, sagí. Sobrassades i llardons. Llom, costella, careta. Pernils..., tots els presents de La Corrida. Que vagi de gust!

La cercavila de La Corrida durant la dècada dels anys cinquanta. És tot un orgull per a un poble poder palesar que en tot temps hi ha hagut qui ha conservat la tradició de la festa amb entusiasme.

La festa de La Corrida a les primeres dècades del segle passat. La generació que s'hi aplegà dóna fe de l'arrelament i la popularitat que desde sempre ha tingut la diada.

Festa de La Corrida
Clara

Els carros guarnits o rememorant les antigues feines de pagès són cada any presents a la cercavila del diumenge de La Corrida. Totes les col·laboracions són benvingudes i agraïdes per tothom.

Des de l'any 1995 el dissabte al matí de la festa deLa Corrida s'esdevé la fira del cavall. Cavalls i eugues, ases i rucs, mules i perxerons, pollins, ponis... Tots plegats, per la festa més grossa de l'any.

Així com abans es reunien per La Corrida els pagesos del poble i de les contrades veïnes, ara també fan la festa els qui amb els seus carros i cavalleries arriben d'arreu. Benvinguts sempre!

Com en tota la festa que s'ho valgui, a La Corrida hi ha estones divertides i d'un tip de riure. Ja fa uns quants anys que el rodeo, el dissabte al migdia, fa gaudir tothom. I algú en surt una mica tou...

Un any i un altre, la festa de La Corrida ens serveix per a conservar un record ben viu de persones qeu abans que nosaltres van protagonitzar-la. No cal dir que és també una diada ben seva.



FESTA MAJOR

FESTA MAJOR DE PUIG-REIG, SE CELEBRA PER LA SEGONA PASQUA.

Festa Major
Iglesias Fotògrafs
                  

Festa Major
Iglesias Fotògrafs

La Festa Major: els dies en què se celebra són variables, ja que es festeja per la segona Pasqua.

Des de sempre ha estat de les més concorregudes de la comarca, i actualment la Comissió de Festes continua fent el possible per mantenir el bon nivell dels actes i espectacles que s'hi organitzen.


Focs Artificials
Iglesias Fotògrafs

Festa Major
Ernest Parcerisa



FIRA DE SANT MARTÍ

FIRA DE SANT MARTÍ

La Festa de Sant Martí: és la festa patronal de Puig-reig i se celebra l'onze de novembre i el cap de setmana següent.

Fira de Sant Martí
Iglesias Fotògrafs

En aquesta festa el poble segueix la tradició d'escollir pubilla i dames d'honor, amb la participació en la votació de totes les entitats locals.

Diumenge la colla de geganters de la població organitza cada any una gran trobada de gegants. 

Desfilada Fira de Sant Martí



ELS PASTORETS DE L'AMETLLA DE MEROLA
Image


ELS PASTORETS

Parlar de l’Ametlla i no parlar de Pastorets cada cop es va tornant més difícil, són com dos amics íntims que no saben ni poden anar enlloc l’un sense l’altre i per això han anat fent camí junts al llarg de la història, donant-se les mans i fent-se costat.

Pastorets de l'Ametlla de Merola
Mateu Fité


I no té res d’estrany ja que la colònia i els pastorets quasi van néixer i créixer junts, al mateix temps, i han complert una vida que ja supera els cent anys. 
La permanència de tots dos després de tants anys de vida lligats als esforços de la gent, ha fet que avui en dia encara en siguin una realitat palpable i que s’identifica amb un poble amb ganes de ser-ho. 

Pastorets de l'Ametlla de Merola
Mateu Fité

Pastorets de l'Ametlla de Merola
Mateu Fité


Història

 

1878

Primeres representacions que es duien a terme durant la celebració de la Missa del Gall on un conjunt de persones vestides de pastors baixaven del cor i anaven a adorar el nen Jesús fent una cerimònia organitzada per les Germanes Dominiques.

 

 

1880

La cerimònia duta a terme dins l’església es prohibí i es traslladà al teatre vell (actual biblioteca i llar d’avis) on ja es feren uns pastorets íntegres, els de “El Bato i el Borrego”. Es feren fins al 1902 i en tenien cura el capellà i les Germanes Dominiques.

 

 

1902

S’estrena el teatre nou ubicat al mateix lloc on tenim el teatre actual i s’aprofita també per estrenar nous pastorets amb “El naixament del Salvador o la redempció de l’esclau” i “La venjança de Jesús” que s’anaren alternant fins a l’any 1912.

 

 

1912

S’estrena “La Rosa de Jericó”, l’obra que dóna més ressò i prestigi dels pastorets que s’havien anat fent a l’Ametlla. Aquests es van fer fins l’any 1939 i s’anaren alternant amb d’altres obres com “L’estel de Natzaret”, “La venjança de Jesús” i “Jesús infant”.

 

 

1936-38

Durant tots aquests anys no es feren pastorets a causa de la guerra civil ja que es varen prohibir totes les manifestacions de caràcter religiós.

 

 

1939

Es posa de nou en escena “La Rosa de Jericó” i, tot i la normativa del nou govern, les representacions són en català. Continua fent-se molts anys alternant-la amb “La venjança de Jesús” fins a arribar a l’any 1949.

 

 

1949

Es reforma el teatre dotant-lo de nous mitjans tècnics i modificant-ne la seva estructura perquè el pati de butaques passés a un aforament de 600 persones i l’escenari fos més gran per adequar-se tant als actors com a l’escenografia. L’obra representada encara era “La Rosa de Jericó” però una sèrie de canvis (incorporació de dones i nous quadres) i la renovació de la lletra per part d’en Francesc d’Assís Picas i la música per part d’en Josep Conangla (fills de l’Ametlla), van fer que l’obra passés a anunciar-se com “Els pastorets de l’Ametlla de Merola”. 

 

 

1954

Per tots aquests canvis i l’evolució cap a una obra més entenedora barrejant-hi alguns elements de l’obra “La Rosa de Jericó” , naixerà finalment “La flor de Nadal”, i d’aleshores ençà són els únics que s’han representat. Tots aquests factors han portat també a anomenar l’obra com “Els pastorets de l’Ametlla de Merola” ja que tant l’autor de la lletra com el de la música, F. A. Picas i J. Conangla, són fills de l’Ametlla i van dotar a l’obra una personalitat característica, aprofitant també tot el passat teatral històric que s’havia anat portant a terme fins llavors. També s’ha de dir que els diferents directors que han anat passant al llarg del temps dels pastorets han sigut de l’Ametlla i tots ells han ajudat a evolucionar, perfeccionar i adaptar l’obra al temps que vivim igual que totes aquelles millores tècniques que s’han realitzat com l’arranjament de la música per part d’en Carles Cases al 1992 i altres millores escenogràfiques.

 

Pastorets de l'Ametlla de Merola
Mateu Fité

Què és la “LA FLOR DE NADAL” ?

Fruit de totes les obres que s’anaren representant a l’Ametlla però principalment de “La Rosa de Jericó”, sorgí “La Flor de Nadal”, amb Francesc d’Assís Picas com a autor de la lletra i amb Josep Conangla com a autor de la música.
L’obra està organitzada en tres actes amb un total de vint quadres. L’obra giravolta entre tres històries paral•leles que conflueixen en el final i que conformen l’argument general de l’obra. Aquestes històries són:

• La història sagrada del naixement de Jesús personificada amb les figures de Josep, Maria i altres personatges bíblics com Zacaries i Elisabet

• La lluita del bé contra el mal centrada en els enfrontaments entre l’arcàngel Miquel i Llucifer 

• La vida dels pastors, que acaba de donar cos i caràcter a les altres dues històries, unint-les i donant-los sentit per tal de conformar l’argument general, seguint les pautes del teatre còmic costumista i representant la manera de pensar del poble i la seva forma de vida; d’aquí en destaquen els dos còmics (Matatà i Mataties), el grup de pastors d’en Pasqual i el Rabadà Joanet

També dins aquesta estructura podem veure l’existència de quadres autosacramentals on se’ns mostra una altra imatge, una història independent de l’espera dels jueus de l’arribada d’un Messies guerrer, representada per Cirus, i que també està fonamentada en la lluita entre el bé, representada per la Veu del Cel, i el mal, representat per Satanàs. Els dos intentaran fer decantar Cirus cap al seu cantó, ajudats per Glòria (la mentida) i per Judit (la veritat. Com en les altres històries, el bé acabarà guanyant amb la destrucció del mal i el naixement del vertader Messies. 
El text, amb uns 47 anys de representació, ha anat evolucionant, i els principals canvis que ha sofert han estat l’escurçament i modificació de frases o diàlegs dels personatges per fer-la més àgil i entenedora, l’eliminació d’algun quadre, l’adaptació de molt llenguatge a l’evolució del temps i la unió de la representació en dos actes.

Per a més informació:

http://www.ametllademerola.com/pages/pastorets.htm



VI FESTA SOLSTICI ESTIU · MERCAT DELS TEMPLERS

templers2014.jpg

 2_2011.jpg

3_2011.jpg4_2011.jpg